Waar moet je op letten bij aankoop tweedehands auto? Tweedehands auto kopen tips.

Ben jij opzoek naar een tweedehands auto maar weet je niet zo goed waar je op moet letten? Wij geven je enkele tips voor het kopen van een tweedehands auto.

Waar op letten bij aankoop auto

Als je een tweedehands auto gaat kopen zijn er verschillende dingen waar je op moet letten. Je wilt natuurlijk niet dat je dadelijk veel te veel betaald voor een auto. Of dat je er na een half jaar achter komt dat er allemaal dingen mis zijn met je auto. Je moet er dus voor zorgen dat je de geschiedenis van de auto te weten komt en zodat je weet wat je te verwachten staat. Wij geven je enkele tips waar je op moet letten als je een tweedehands auto gaat kopen.

Waar op te letten bij aankoop tweedehands auto voordat je zoektocht begint

Voordat je opzoek gaat naar die perfecte auto voor jou is het belangrijk om een paar dingen op een rijtje te zetten. Als eerste is het slim om van te voren een budget te bepalen, zodat je later niet overgehaald wordt om een duurdere auto aan te schaffen. Daarnaast moet je ook rekening houden met de maandelijkse kosten die je later gaat betalen. Dit verschilt per auto en hangt af van verschillende dingen zoals het gewicht van de auto, brandstof waarop de auto rijdt en verschillende verzekeringen en belastingen. Zorg dat je dit van te voren ook al een beetje uitzoekt zodat je achteraf niet ineens met te hoge kosten komt te zitten. Lees je verder ook zo veel mogelijk in zodat je de juiste waarde betaald voor een auto en niet afgezet kan worden. Natuurlijk is het verder handig om een paar eisen te bepalen zoals hoeveel zitplaatsen heb ik nodig, wil je een grote kofferbak, moet het dak open kunnen. Als je van te voren op een rijtje hebt wat jij allemaal belangrijk vindt kan je de zoektocht al een stuk gemakkelijker maken.

Geschiedenis van de auto

Als je eenmaal besloten hebt wat jou budget en eisen zijn kun je opzoek gaan naar de geschikte auto. Heb je een potentiele auto gevonden? Dan is het altijd belangrijk om te kijken naar de geschiedenis van zowel de auto als van de verkoper. Je wilt natuurlijk niet dat je straks in een gestolen auto rond rijdt.

Tweedehands auto kopen tips

Verder zijn er nog een aantal tips waar je op moet letten bij de geschiedenis bij het kopen van een tweedehands auto zoals:

  • Controleer het kenteken op RDW.
  • Hoeveel eigenaren heeft de auto gehad, als een auto veel verschillende eigenaren heeft gehad kan dit misschien aan schade of gebreken liggen.
  • Vraag naar de onderhoudshistorie, deze is vaak terug te vinden in het onderhoudsboekje. Een auto moet elk jaar een beurt hebben. Is de auto 8 jaar oud, dan moeten er 7 of 8 stempels in het onderhoudsboekje staan.
  • Elke verkoper kan bij RDW een teller-rapport opvragen. Vraag hiernaar om er zeker van te zijn dat er niet met de teller gesjoemeld is.

Proefrit maken

Denk je dat je de geschikte auto hebt gevonden en heb je alle geschiedenis gecontroleerd? Dan is het slim om nog wel een proefrit te maken met de auto. Voordat je met de proefrit begint moet je eerst even de hele auto controleren van binnen en van buiten. Let hierbij op krassen, eventuele schade, kijk onder de motorkap en of alle technische voorzieningen nog werken zoals deurvergrendeling, airco, verlichting, ruitenwissers etc. controleer ook altijd de banden van de auto en of er een reserveband aanwezig is. De banden kunnen veel vertellen over de rijstijl van vorige eigenaren. Kijk of alle banden het zelfde zijn en controleer de profieldiepte.

Als je de gehele auto gecontroleerd hebt kun je een autorit gaan maken. Neem hier genoeg tijd voor en probeer verschillende wegen uit zodat je hem echt goed getest hebt. Let als eerst op de motor. Heeft de verkoper de motor vooraf warm gedraaid, dan kan het misschien zijn dat de motor niet goed start in de kou. Let tijdens het rijden vooral op of je afwijkende geluidjes hoort als je bijvoorbeeld over slecht wegdek rijd of over een drempel heen. Test tijdens het rijden verschillende dingen zoals de rem, de handrem, het koppelen, de stuurbekrachtiging, reactiesnelheid van het stuur enzovoorts. Natuurlijk wil je ook dat de auto fijn zit en lekker rijdt. Let hier dus ook op tijdens het rijden en neem eventueel iemand mee waar je misschien vaker mee in de auto zit.

Wil je echt zekerheid?

Maak nooit een overhaaste beslissing. Het kan zijn dat de verkoper hele mooie praatjes heeft en je zo overgehaald wordt om een auto te kopen, waar je later misschien spijt van krijgt. Denk je dat je je auto gevonden hebt maar heb je eigenlijk nog wel wat twijfels? Dan kun je overwegen om nog een aankoopkeuring doen. Dit kost je wel nog wat extra geld maar dan weet je wel zeker wat er te verwachten staan. Je kunt zelf misschien bepaalde schade zien maar soms is het toch lastig interne schade te bepalen. Met een aankoopkeuring kom je precies achter de staat van de auto. Zo weet je welk onderhoudt je nog kunt verwachten en of je wel de juiste waarde betaald voor de auto. Het kan een goede investering zijn om latere hoge kosten te kunnen voorkomen.

Op zoek naar een tweedehands auto?

Bij schaefer auto’s hebben wij een ruim aanbod aan tweedehands auto’s voor een eerlijke prijs. Betaal nooit teveel voor je auto en weet wat je te verwachten staat. Ons deskundige en ervaren team maken de aangekochte auto’s voor de verkoop in orde door middel van reparatie, onderhoud en cleaning service. Bekijk hier ons aanbod en kom een keertje langs voor een proefrit.

No Results Found

The page you requested could not be found. Try refining your search, or use the navigation above to locate the post.

Aankoop van uw auto

Opzoek naar een nieuwe auto?

Samen met Schaefer auto’s zoeken wij naar de beste auto voor u. Neem direct contact op en kom erachter of wij uw auto kunnen vinden.